ILMIÖ-seminaarissa ei pönötetty

Puolitoistapäiväinen ILMIÖ-seminaari ja -foorumi kokosi 9. - 10. kesäkuuta 2011 Kerubiin Joensuun Ilosaaressa innokkaan ILMIÖ-leipurijoukon. Hurja hellekään ei tätä joukkoa onnistunut nujertamaan, vaikka nestehukka sai joiltakin polvet notkahtamaan. Paikallisgeneraattori Jaana Paavilainen jakoi ilmiöläisille lisenssit, joiden turvin oli lupa toimia toisin. Sitä noudatettiin eikä seminaareille tyypillisestä pönötyksestä ollut tietoakaan. Ensimmäisenä ILMIÖ-päivänä kuultiin erilaisia ilmöiden leipojia, joilta päästiin utelemaan heidän käyttämistään resepteistä.Tommi Liimatainen by Miska Korpelainen Toisena päivänä uusia ilmiötä leivottiin jo ilmiöiden leipureina ansioituneiden leipureiden johdolla.

Juuri Japanista kotiutunut rockmanageri Tommi Liimatainen kertoi Ilosaaressa siitä, kuinka hän on toteuttanut pikkuveljensä Jonne Aaronin unelmaa rocktähteydestä ja luotsannut Negative-yhtyettä jo 11 vuotta. Nykyään Tommi manageroi kaikkiaan toistakymmentä yhtyettä ja edustaa artisteja kuten Katri Helenaa ja Riki Sorsaa. ILMIÖssä voitiin todeta, että Tommi on erilainen levy-yhtiön johtaja. Hän on aito ja vaatimaton. Hänenlaisensa managerin suojiin jokainen äiti toivoisi oman artistitaivaan paikasta haaveilevan lapsensa pääsevän.

Pohjoiskarjalaisia brändiguru Lisa Sounio neuvoi laittamaan oman persoonallisuuden likoon, koska jäykistely ei jaksa kiinnostaa ketään. Lisa kyseenalaisti käyntikorttien tarpeellisuuden. Hän totesi, ettei tittelinkipeys kannata. Liike-elämässä onnistuu parhaiten maalaisjärjellä ja formulakuskin päättäväisyydellä. Lisa Sounio by Miska Korpelainen

Filmimoguli Satu Sadinkangas kertoi ilmiöläisille hurjasta unelmasta yhdistää filmauspaikka ja matkailukohde, josta tuli totta SF-Filmikylän muodossa Kontiolahdella. Huippusuosittua Karjalan Kunnailla -televisiosarjaa ja Lieksa-elokuvaa on filmattu sekä Onnen Maa -näytelmää näytelty näissä puitteissa.

Ilmiökulttuuri on varsin tuore käsite, jonka rakenteita kulttuurinmoniottelija Jari Kupiainen kävi läpi. Jari toi esiin, että ilmiökulttuurin ytimessä on tarinallistaminen eli ilmiön on oltava kerrottavissa ja kiteytettävissä helposti.

Yrittäjä henkeen ja vereen on eränkävijän ystävä Kari Kuisma. Kari valotti ILMIÖssä pohjoiskarjalaisen pienyrittäjän ilmiön rakentamista, jonka tuloksena hänen yrityksensä luonnonkuitukomposiitista valmistama Kupilka on Saksassa valittu vuoden trendituotteeksi. Kari kertoi, että luonnonkuitukomposiitti on ympäristöystävällinen materiaali, jonka voi turvallisesti hävittää vaikka polttamalla. 

Kaikkea ei kannata testata laboratorioissa. Janne Orava kertoi tuotteiden ja palveluiden testaamisesta ihmisillä, jotka käyttävät tuotteita ja palveluita omassa arjessaan. Näiltä käyttäjiltä vaaditaan avoimuutta ja valmiutta antaa rehellistä palautetta. Laboratoriotestauksen heikkoushan on, että testihenkilö haluaa helposti miellyttää testinjärjestäjää positiivisella palautteella.

Jaana Paavilainen toi Ilosaaressa esiin uskonsa pienyrittäjyyteen ja pienen voimaan maamme tärkeänä kasvun rakentajana ja tuojana. Jaana totesi, että "Voit olla ILMIÖ ainoastaan OMAN JUTTUSI, OMAN TARINASI KAUTTA. Myös JOENSUU on ILMIÖ olemalla JOENSUU!".ILMIÖn alustajat by Miska Korpelainen

Iltakemuissa Kerubin Kellarissa koettiin ainutlaatuinen tilaisuus kuulla yleisötilaisuudessa ensimmäisen kerran maailmassa luonnonkuitukomposiitista valmistetulla viulunkaulalla varustetun viulun sointia. Viulu soi upeasti Jarmo Kähkösen kaulalla ja käsissä. Kerubiin kokoontuneet ilmiöläiset saivat kuulla myös luonnonkuitukomposiitista valmistetun kitaran soittoa. Kitaraa soitti taitavasti Juhani "Jussi" Sallinen.

Keskustelua uusien ilmiöiden jatkotyöstämisestä käydään Facebookin ILMIÖ-yhteisössä. 


Esityksiä ja vähän muutakin

Jari: Ilmiökulttuuri (pdf, 275 kt)
Jaana: Mistä ilmiöt syntyvät? (pdf, 694 kt)
Jaana: Ole itse ilmiö! (pdf, 419 kt)
Janne: Living Lab - käyttäjän asialla
Lisa: Brändikäs - ilmaisia menestysreseptejä verkostoitumiseen (pdf ilman kuvia, 3 Mt)
Jaana: Paikkakunnan ainutlaatuisuus omin ja toisten silmin (pdf, 848 kt)
Jaana: Paikallisuus on ilmiö (pdf, 595 kt)

Jaana: Olet uudessa paikassa (wmv 21,7 Mt)
Jaana: Elinvoimaa! (wmv 18,5 Mt)

Lisan blogi
Oivallusopas innovaatiomatkalle
(toim. Ulla Räty ja Kim Wrange, 2011; pdf 8,7 Mt)
Paikallisuudesta elinvoimaa (Sitra, 2011; pdf 2,48 Mt)

Yhden ilmiöläisen kertomaa ILMIÖstä